Mijn bijenstanden
Ik ben altijd bezig om een mooie en vruchtbare plek te zoeken waar mijn bijen de beste dracht kunnen vinden. Ze zijn er altijd erg druk bezig met overleven. Op zoek naar goede nectar, stuifmeel , water en propolis. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken waar het gaat om dracht. Deze verschil in dracht vindt je terug in de verscheidenheid aan honing met ieder zijn eigen smaak, karakter, eigenschap en toepassing.
Momenteel zijn mijn bijenstanden te vinden in Vlaardingen (de tuinbij), Maassluis (de polderbij), Maasland (de kwakelbij) en tussen Schipluiden (de luie bij) en Schiedam onder de rook van Delft.
Ben je zelf ook geïnteresseerd geraakt in de bij? En wil je een keer 1 van mijn bijenstanden bezoeken? Dat kan!
Laat een verzoek achter via het contactformulier en ik neem contact op! Leuk! Tot dan!
Honing verkoop
Een ongelooflijk mooi, eerlijk en puur bijproduct van imkeren in natuurlijk honing. Een deel van deze ingedikte nectar wordt na een goede overweging wel of niet geoogst. Het ene bijenvolk is het andere niet. Om zo goed mogelijk natuurlijk te imkeren, dus met de bij vooropgesteld, wordt een goede afweging gemaakt van welk volk en in welke periode de honing wordt geoogst.
Na de oogst blijft de honing puur en wordt na een dubbele filtering onbewerkt gebotteld voor de verkoop. Deze verkoop vindt voor het overgrote deel plaats op lokale (boeren)markten en braderieën.
De honing die ik verkoop wordt gemaakt door bijen die hun nectar halen van bloemen en planten in het Midden Delfland gebied tussen Vlaardingen, Maassluis, Maasland en Schipluiden. Met uiterste zorgvuldigheid wordt de honingopbrengst gevolgd en bestudeerd.
Zo geeft iedere bloem en ieder jaargetijde zijn eigen smaak, eigenschappen en karakter aan de honing.
Van gemengde bloemenhoning tot Linde, Acacia, Kastanje, Wilgen of Blad/Boshoning. Dit zorgt voor een breed palet aan smaken en toepassingen. Bloemig, boers of kruidig.
Wil je daar meer over weten of welke honing ik op voorraad heb? Zoek me eens op tijdens een (boeren)markt of braderie, volg mijn imkerij op facebook of instagram of neem contact op en breng een bezoekje aan 1 van mijn bijenstanden.
Natuureducatie
'Kinderen zijn de toekomst' Van kinderen wordt verwacht dat zij zich als een goed en voorbeeldig burger gaan gedragen en een structurele bijdrage gaan leveren aan de samenleving. Om hen voor te bereiden op deze rol is educatie van uiterst belang. En een goed en voorbeeldig burger heeft ook oog voor natuur&milieu als onderdeel van goed burgerschap. Vanuit deze visie bied ik scholen in het primair en voortgezet onderwijs, áls ook de buitenschoolse opvang, de mogelijkheid om mijn imkerij in te zetten om de lessen voor natuureducatie te verzorgen. Waarbij, naast kennisoverdracht, alle zintuigen aan bod komen door te ervaren, proeven, ruiken, horen en zien. Kortom, ik kom langs MET mijn bijen.
Van bloem tot vrucht... van nectar tot honing... En de rol van de bij en andere bestuivers hierin.
Schroom niet om contact op te nemen om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Lesmateriaal op maat, onkostenvergoeding bespreekbaar. Ik heb er altijd zin in. De energie die ik hiervan krijg is niet te evenaren en te vergelijken.
Zwerm beheersing
Op het hoogtepunt van het bijenseizoen kunnen bijen gaan zwermen. Dit houdt o.a. in dat een deel van een bijenvolk zijn heil ergens anders gaat zoeken en verlaat het volk. Er kunnen verschillende oorzaken en redenen zijn voor een bijenvolk om te gaan zwermen. Dit kan komen door een bijenvolk 'in het wild' of een lokale onoplettende imker die te laat is met zwerm beheersing. Feit blijft dat dit soms voor veel overlast en ongemak kan zorgen. Onwetendheid zorgt vaak voor angst en uitroeiing van een bijenvolk. Buiten dat dit bij wet verboden is, brengt dit ook risico's met zich mee.
Heb jij een bijenzwerm aan je fiets, schutting of sierboom/heg hangen? Neem contact op en ik kom kosteloos kijken of de zwerm geschept kan worden. Zo niet, dan zal ik je zo goed en kwaad als ik kan adviseren over de mogelijke vervolgstappen en de gevolgen daarvan.
Blijkt het een hommel, wespen of hoornaar nest te zijn? Niet getreurd, ook dan kom ik in ieder geval even kijken.
Ben ik niet bereikbaar of niet in de gelegenheid, neem dan contact op met de plaatselijke imkervereniging voor de actuele contactenlijst van imkers die ook zwermen scheppen. Een zwerm is een gratis volk voor een imker, dus die komen graag langs. Maar natuurlijk willen wij imkers ook niet dat doodgewone burgers last en ongemak ervaren van de bijenteelt.